За терориста Андерш Брайвик в Норвегия се подготвят три затвора с особен режим, където той може да бъде настанен, ако съдът го лиши от свобода, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от Фокус.

„Трите затвора Ила, Шиен и Ринерике трябва да са готови да го приемат в много кратки срокове”, заяви говорителят на норвежкото министерство на правосъдието Андреал Шулберг. При това Ила ще бъде основното място на пребиваване на Брайвик, а другите два затвора ще имат статут на „резервни”. Въздушното пространство над тях ще бъде блокирано за полети за години напред, а вътрешната сигурност в тях ще бъде засилена.

Прехвърлянето на Брайвик от един затвор в друг, ще се извършва например в случай на опасност, ако възникне каквато и да е явна заплаха за живота на терориста, уточни Шулберг.

Съдът в Осло днес ще обяви присъдата срещу Брайвик. Тя ще бъде или лишаване от свобода за 21 години с възможно удължаване, или принудително лечение, което може да се окаже доживотно.

33-годишният Брайвик ще бъде изпратен в затвора или в психиатрична клиника за атаките от 22 юли 2011 година, при които бяха убити 77 души.

По данни на медиите и при двете решения той ще стане най-скъпият затворник в историята на страната. Неговата издръжка в затвора ще струва около 700 000 евро годишно, но разходите за лечението му ще са дори по-виско- около 3 млн. евро годишно.

Самият подсъдим нееднократно заявяваше, че е съгласен да излежава присъда в затвора, но ако съдът го сметне за невменяем, той смята да обжалва това решение.

Повторното разглеждане на делото в такъв случай ще започне не по-рано от 2013 г. Вече е известно, че и при двете възможни решения Брайвик ще бъде настанен в един от блоковете на затвора Ила.

„Той е мислил за това какво иска да каже и си е подготвил по няколко реда за всяка възможна присъда”, посочва адвокатът на Брайвик Геир Лепестад пред вестник „Афтенпостен” .

Друг от адвокатите разказва, че Брайвик работи по своя автобиография. В нея ще има подробности за това как се е подготвил за атаките и разкрития за това кои са загадъчните „Рицари тамплиери”. Книгата ще бъде написана на английски език и ще бъде готова през следващата година. Все още обаче не е ясно дали ще бъде публикувана.

Смята се, че Брайвик работи по още две книги – едната за неговата идеология, а другата е за визията му за бъдещето.