Слуховете за това, че Испания води преговори за евентуален спасителен план с европейските си партньори стават все по-настойчиви.

Най-малко три независими един от друг източника твърдят, че Мадрид обмисля как да спаси все по-затъващата си икономика с помощта на средства от фондовете за подпомагане.

Един от възможните варианти е съществуващият Европейски фонд за финансова стабилност да започне изкупването на испански облигации, а след това в търговията да се намеси и Европейската централна банка.

Крайната цел е намаляване на лихвите по испанските държавни облигации, но конкретна сума, която ще бъде предложена на пазара, все още не е обсъждана, съобщи ТВ7.

Официален коментар от правителството на Мариано Рахой няма, но анализатори предполагат, че ще се изчака следващото заседание на ЕЦБ в началото на септември, за да се види как и дали институцията ще се намеси в решаването на дълговата криза в Еврозоната.

От днес кабинетът Рахой увеличава помощите за безработни със семейства от 400 на 450 евро, което ще донесе облекчение на хиляди испанци, особено като се има предвид, че една четвърт от активното население е без работа.