Фиктивните бракове пак излизат на мода. В Бразилия например броят им расте от ден на ден. И как не, щом много европейци плащат добри пари, за да си набавят бразилска булка, а с нея - и разрешително за престой и работа.

Безработицата в ЕС е около 10.4 процента, в Бразилия тя е по-ниска от шест на сто, съобщава „Дойче веле“. Според статистическата служба Евростат в Европа има над 25 милиона безработни. Достатъчно основание за много от тях да потърсят щастието си в преуспяваща Бразилия. Тук обаче правото на престой и разрешителното за работа се получават доста трудно. Джунглата на бразилската бюрокрация е твърде гъста. Ето защо много европейци избират по-лекия път. Те просто се женят. И все по-често плащат солидни суми за бразилска булка или пък за бразилски жених.

"Голямата бюрокрация в нашата страна създава наистина много пречки, но да се жениш за някой непознат е пълна глупост и на всичко отгоре ти навлича проблеми", казва Фабио Морати от търговската камара в Сао Паолу. Според него е далеч по-разумно чужденците предварително да се огледат за работа. Това обаче не е лесно, защото ако нямаш разрешителното за работа, не получаваш разрешително за престой и обратното. Мнозина решават проблема, като се женят фиктивно.

5000 евро за 5 години брак

Между 2008 до 2010 година молбите за издаване на виза с цел женитба са се увеличили с 95 процента. По данни на бразилското министерство на правосъдието тази година са били подадени 6 300 молби за виза с цел брак. През 2011 година техният брой е бил 3 500.

29-годишната бразилка Ана, която от 11 години живее в Португалия, също е получила странно предложение. 38-годишен португалец, собственик на строителна фирма, й предложил 5 000 евро, за да се омъжи за него. Отначало младото момиче било шокирано от предложението. "После обаче си помислих, че бих се съгласила, ако сумата беше достатъчно голяма, за да промени живота ми", разказва Ана. 5 000 евро за пет години брак. Това й се струва малко.

В края на 90-те години, когато родителите на Ана са се преселили в Португалия заради по-добрите възможности на трудовия пазар там, нещата са изглеждали съвсем другояче. Тогава бразилци са плащали немалко пари, за да сключат брак с европеец. Сега е точно обратното.

Да се ожениш за чистачката си

Испанският вестник "Ел Паис" съобщава за интересен случай. Публицистът Луис, който живеел в Берлин, напуска Европа и се заселва в Сао Паулу. Само след три месеца, за колкото му е издадена туристическата виза, той се сгодява. Булката е бразилка, която работи като чистачка. Луис й плаща 1 200 евро за фиктивния брак. Два месеца по-късно двамата сключват брак. И още същата година Луис подава молба за бразилско гражданство.

При съмнение за фиктивен брак се намесва бразилската полиция. Полицейски служители редовно се информират как върви бракът, какво е отношението на чуждестранния съпруг към бразилската тъща, кара ли се често семейството и т.н. Съмнително е обаче дали тези мерки ще намалят броя на фиктивните бракове. Защото и полицейските служители са хора. И на тях човек може да им направи някой и друг подарък.