Правителството на САЩ окончателно одобри разпоредбите, според които автомобилните производители ще трябва до 2025 година да намалят почти двойно разхода на гориво при всички нови коли и камиони, които продават в Америка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правилата предвиждат разходът на гориво да се сведе до средно 54.5 мили на галон (23.2 километра на литър или 4.3 литра на 100 км) за период от 13 години спрямо 28.6 мили (46 километра) в края на 2011 година. Прилагането на изискванията ще става постепенно до края на срока, а производителите на автомобили могат да бъдат глобени, ако не се съобразяват с тях.

Разпоредбите, обявени късно снощи, ще променят колите и камионите, продавани в автосалоните в САЩ, като целта е да се намалят емисиите газове, предизвикващи парников ефект, както и да се свие потреблението на горива.

Автомобилопроизводителите ще трябва да подобрят бензиновите двигатели и да продават повече превозни средства, ползващи алтернативно гориво.

Според критиците новите разпоредби ще направят автомобилите прекалено скъпи. Правителството пък твърди, че промените ще спестят на домакинствата до 7400 долара за гориво за целия живот на автомобила.

Новите стандарти са и най-голямата досега крачка на американското правителство към намаляване на парниковите емисии, посочи директорката на Агенцията за защита на околната среда в САЩ Лиса Джаксън. Вредните газове от автомобилите и леките камиони ще намалеят с 50 процента до 2025 година.

Президентът Барак Обама посочи, че новите стандарти са най-важната стъпка, предприета от неговото правителство, за намаляване на зависимостта на САЩ от чуждестранен петрол. Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Мит Ромни обаче посочи, че спестените на бензиностанциите пари ще бъдат "изядени" от повишените цени на колите и камионите.