Да се отмени Наредба 27 на Министерството на здравеопазването, която забранява продажбата на обувки втора употреба, поискаха от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба.Документът е издаден през 2005 година, по времето на здравния министър Славчо Богоев, предаде БНР

41% от българите купуват дрехи от магазините за втора употреба, показва социологическо проучване. Според председателя на Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба Севдалин Спасов, трябва да се разреши продажбата и на обувки:

"Защото клиентите ги искат, защото половината българи пазаруват дрехи втора употреба и защото в останалите 26 страни в ЕС те са разрешени, това нарушава европейските принципи за свободна търговия", твърди Севдалин Спасов. По думите му всичките дрехи и обувки втора употреба, които влизат в България, са дезинфекцирани предварително с препарати и са много по-безопасни от много други, дори и нови обувки, но нискокачествени.

Според търговците на дрехи втора употреба кризата и тях ги е ударила. Над 10 хиляди тона от употребяваните дрехи пристигат в страната. Близо 40% от тях се разпределят между веригите магазини за дрехи втора ръка. Цената на килограм бавно расте, а недостигът на дрехи от Европа се отразява и върху качеството, предаде БНТ. През последните три години дрехите втора употреба поскъпват с близо 50 процента, а печалбата от търговска надценка пада драстично, твърдят от бранша.