Броят на безработните германци се е увеличил през август на фона на притеснителните признаци, че европейската финансова криза оказва влияние върху най-голямата икономика на континента, информира АП.

Броят на безработните в Германия е бил с 29 000 повече през август в сравнение с юли, като по този начин общия брой на хората без работа в страната надхвърля 2.9 милиона. След като бъдат отчетени сезонните фактори, броят на безработните нараства с 9 000.

Нивото на безработицата в страната остава без промяна – 6.8%.

Германия разчита на местното потребление, за да компенсира отслабващия износ към еврозоната, където няколко страни са в рецесия.

Икономисти предупреждаваха, че дълговата криза в еврозоната в крайна сметка ще застигне и Германия.

Също днес стана ясно, че износът на Германия за страните от еврозоната намалява с 1.2% през първото полугодие до 211.6 млрд. евро. най-голям спад е отчетен в най-лошо засегнатите от кризата страни. Износът на Германия за Португалия пада с 14.3%, докато за Испания спадът е 9.4%, а за Гърция и Италия 9.2% и 8.2%, респективно.

Като цяло износът на Германия за ЕС нараства с 0.7% до 319.1 млрд. евро.

Общо износът на Германия бележи ръст от 4.8% през първите шест месеца на 2012 г., подпомогнат от 11.1-процентно повишение извън ЕС о по-конкретно от Япония, САЩ и Русия.