Очаквам кратката седмица да не доведе до съществена промяна на БФБ. Август месец се оказа позитивен за пазара, но през последните сесии ликвидните компании излязоха от фокуса на инвеститорите.

Това коментира за Profit.bg рано тази сутрин Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг.

Блоковите сделки успяват да спасят общия оборот, който в повечето случаи вече трудно достига половин милион лева. Индивидуалните участници останаха безучастни.

Интересът към поименните компенсационни бонове ще започне да намалява, а цената им вече започна да връща назад. Медийният шум, който се вдигна около позицията рязко повиши предлагането.

Консолидираните отчети не успяха да раздвижат търговията. Като прилика във финансовите резултати на компаниите може да се посочи намалението на приходите и свиването на печалбата.

Инфлацията оказва натиск върху производствените разходи и е в основата на намалението на резултата.

Това най-ясно се вижда при индустриалните компании и дори при Неохим, където ръстът на продажбите е съпроводен от повишение на разходите за материали.

Банковият сектор е изцяло встрани от вниманието на пазара. Септември може да се окаже интересен месец, още повече ако електроразпределителните дружества бъдат листнати, допълни Бечева.

Август беше успешен месец и за четирите индекса на БФБ. Ръстът им за месеца е както следва SOFIX (+2.81%), BG40 (+5.71%), BGREIT (+9.63%) и BGTR30 (+1.64%).

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!