Заедно със страховете на супербогатите чужди купувачи в жилищата в Лондон все по-често се появяват паник стаите, сейфовете за оръжие и бронираните врати, пише Reuters.

Много заможни купувачи на имоти са привлечени от политическата стабилност на Лондон и поскъпването на имотите. Опасенията, свързани с беззаконието в техните родни страни или с бизнес конкуренти, означават, че те настояват да имат най-новите системи за сигурност в домовете си.

"Наскоро показвах имот на милиардер от Източна Европа и когато той излезе навън, предположих, че е излязъл да разгледа чудесната градина," казва Андрю Лангтън от компанията за недвижими имоти Aylesford. "Той всъщност инспектираше сградите, които се намират отсреща."

Чуждестранните инвестиции в най-скъпите имоти в Лондон преди са били основно от Близкия изток и щатски банкери, но настоящата финансова криза и политическото напрежение в райони като Северна Африка и Русия означават, че в момента хора от над 100 националности инвестират в най-луксозните лондонски имоти според имотната компания Savills.

Английската столица няма същата репутация по отношение на опасностите като Кейптаун или Рио де Жанейро, но различни инциденти през последните години показват, че чуждестранните жители не могат да се чувстват в най-голяма безопасност от враговете си в Лондон.

През 2009 г. бившият руски шпионин Александър Литвиненко бе отровен в Лондон. През март тази година руски банкер бе прострелян пет пъти, след което заяви, че зад нападението стоят бившите му бизнес партньори.

Живеещият в Лондон руски олигарх Борис Березовски, който преди беше много близък до Кремъл, а сега критикува управляващите, заявява пред Reuters: "Няма по-сигурно място от Лондон от кремълските бандити, или от руски, или международни престъпници. Разбира се, няма гаранция, че те няма да се доберат до вас“.

Луксозната сграда One Hyde Park в Лондон, в която най-скъпият апартамент бе продаден за 136 млн. паунда, има паник стаи и бронирани прозорци.

Къща в Кенсингтън, която се продава за 16 млн. паунда (25 млн. долара), разполага с две паник стаи, две отделни CCTV системи, сейфове за 24 огнестрелни оръжия и муниции, бронирани прозорци и врати, които могат да устоят на автоматично оръжие.

Оборотът на международната компания за охрана Westminster Group, която предлага услуги от военно обучение до пожарна безопасност, се е увеличил до 10.1 млн. паунда в сравнение с 3.8 млн. паунда през 2011 г. От компанията съобщават, че това се дължи на подписаните договори за охрана на няколко скъпи имота.