Американската компания Apple преговаря, за да получи лицензите, които ще и позволят да разпространява музика по интернет за модела си Пандора, съобщи Уолстрийт джърнъл на интернет сайта си, като се позова на източници близки до темата.

Тази услуга, която предоставя през интернет разнообразна музикална селекция за всички вкусове, ще бъде достъпна през машинките с ябълката Айфон, Айпад, Мак ... и евентуално през мобилните компютри, които работят с операционните системи на Майкрософт Уиндоус, уточнява икономическият ежедневник, добавя БГНЕС.

Услугата обаче няма да бъде достъпна през мултифункционалните мобилни телефони /смартфоните/ и таблетите с Андроид на Гугъл.

Apple "единствено започва преговори за лицензите с музикалните къщи" и "дори да сключи споразумение, ще трябва да минат много месеци, за да се пусне тази услуга", съобщават източниците на Уолстрийт джърнъл.

Също както за традиционното радио, услугата ще бъде безплатна, финансирана от реклами.

"Ако трябва да сме по-точни, това би позволило на марката с ябълката да разпростре превъзходството си и в бизнеса с ежедневно разпространяваната онлайн музика", пише изданието.

Apple доминира на пазара за легален даунлоуд на музика от пускането на своя онлайн магазин през 2003 г.