Ню Йорк е на път отново да влезе в историята. Местната власт, начело с кмета Майкъл Блумбърг, ще гласува наредба, която забранява сервирането на големи количества газирани напитки в заведения за хранене и киносалони.

Според нормативния документ, на тези обществени места ще може да се сервират безалкохолни в кутии или шишета, не по-големи от 470 милилитра. В момента най-голямата разфасовка на "меките" напитки, както ги наричат в САЩ, е 590 милилитра.

Основната цел на подобна мярка е ограничаването на поетите калории. Специалисти са изчислили, че в по-малката кутия газирано има 200 калории, а в голямата - 240.

А лекари напомнят, че прекаляването с подобен вид напитки води до диабет, сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зъбите.

Опонентите на забраната пък са категорични, че става дума за остра намеса в личното пространство и вместо да намали нечие тегло, наредбата ще доведе до фалит на малки и средни заведения за хранене.

Ако решението бъде подкрепено, ще влезе в сила през март 2013 г., но няма да важи за хранителните магазини, съобщи ТВ7.

Междувременно една от най-големите вериги за бързо хранене в САЩ - McDonald’s, обяви, че от следващата седмица ще посочва в менютата си срещу всяко ястие колко калории съдържа.

Това ще стане по силата на здравната реформа на Барак Обама. Тя задължава всички вериги за бързо хранене да предоставят тази информация на клиентите си.

Първи това ще направят McDonald’s в Ню Йорк и Филаделфия. Същата стъпка са предприели ресторантите на компанията в Австралия, Южна Корея и Великобритания.