Над 700 просторни апартамента с площ минимум 140 квадрата и цена над 150 000 евро са обявени за продажба в престижните столични квартали. Това сочи справка в imot.bg.

Според Тихомир Цаков от агенция „Аристо” търсенето на големи апартаменти остава слабо. „Най-вече от такива имоти се интересуват българи, работили в чужбина и имащи намерение да се прибират в родината", пише в. Монитор.

Те най-често се интересуват от обявите за хубави просторни жилища. Отделно, хора с по-големи финансови възможности също търсят просторни апартаменти в хубави сгради. Офертите обаче понякога са доста високи и нива над 1000 евро на квадрат не се харесват на кандидат-купувачите.

Някои собственици на къщи също искат да ги продадат и да си вземат апартаменти, но това не е тенденция”, уточни брокерът.

„В центъра на София винаги ще има търсене за просторни апартаменти, защото там имотите имат инвестиционна стойност – по-лесно се дават под наем”, каза още Цаков. „От друга страна, пък много жилища с претенция да са луксозни нямат гараж или се намират в кооперации, чиито вид е неугледен или входът и общите части са без поддръжка.”

По думите му няма предлагане на наистина лукс имоти, които да отговарят на всички критерии на това понятие. „Все още у нас го няма разделението, наложило се в западните държави, където различните социални слоеве живеят в квартали, отговарящи на статуса им”, сподели шефът на „Аристо”.

„Там не се гледа с добро око на по-заможни хора, живеещи в беден квартал. Както и ако живееш в богат квартал, надхвърлящ нивото на социалния ти статус”, допълни Цаков.

Собственикът на агенция ЕПП Константин Пандов смята, че е по-добре продавачите на големи нови апартаменти да ги предлагат на шпакловка и замазка.