Манчестър Юнайтед започна стабилно новия сезон, но нагласата на все повече инвеститори за представянето на клуба извън футболния терен става все по-отрицателна.

Близо 11% от акциите, продадени по време на първичното публично предлагане на книжа на футболния клуб през миналия месец, което го оцени на 2.9 млрд. долара, сега са в ръцете на инвеститори, които са ги скъсили, или иначе казано, искат да спечелят от евентуалното им поевтиняване, според Markit.

Количеството на акциите е нараснало повече от два пъти, в сравнение с дните веднага след IPO-то в Ню Йорк.

Новината за скъсяването на акциите идва на фона на очакваните днес финансови резултати на футболния клуб за четвъртото тримесечие. Това ще е и първият отчет на Манчестър Юнайтед, откакто стана публична компаия.

Сдружението на почитателите на Манчестър Юнайтед разкритикува IPO-то, защото не всички от набраните 233 млн. долара бяха използвани за погасяването на задълженията на клуба, които надхвърлят 430 млн. паунда.

“Това е история, която е интересна на скъсяващите акциите,” казва Саймън Колвин, анализатор в Markit.

Според него броят на акциите, които могат да бъдат взети под наем, за да бъдат скъсени, е нараснал.

За сравнение, при компании от индекса S&P 500 акциите, които са в ръцете на продавачи на късо, са 3.4%, казват от Markit.

Този тип търговци вземат акциите на заем, след което ги продават, с надеждата цената да падне. Те печелят пари, като купуват обратно акциите на по-ниска цена, след което връщат акциите на първоначалния собственик и прибират разликата.

Акциите на Манчестър Юнайтед в момента се търгуват на цена от около 12.575 долара, или с 10.2% под цената от IPO-то, която беше 14 долара.