Столичният и областният КАТ ще се преместят догодина на бул. „Цариградско шосе”, край мотела „Църна маца”, съобщи главният архитект на София Петър Диков, цитиран от в. Монитор.

Така двата пункта ще бъдат събрани на едно място. В момента столичният се намира в кв. „Дървеница”, а областният – в „Слатина”. Най-вероятно новият им адрес ще е на терен на БАН при караулката на „Цариградско шосе”.

В момента екип на арх. Диков прави градоустройствения план, в който ще залегне преместването. Мястото обаче е извън регулация и тепърва трябва да се направи ВиК мрежа.

„Все още нямаме конкретен проект и не е ясно колко ще струва преместването на КАТ”, призна арх. Диков. Идеята за това е отпреди 4 години, но досега нямаше осигурено финансиране. Освен преместване на КАТ за догодина е планиран и основен ремонт на бул. „Цариградско шосе”.

Пълна промяна ще има и в района на Женския пазар, в участъка между ул. „Св. Кирил и Методий” и бул. „Тодор Александров”. Предвижда се и пешеходна зона с кафенета и ресторанти. Под земята е планирано изграждането на подземен паркинг като броят на местата в него все още се уточнява.

„По предварителни данни обновяването само на втория етап от пазара ще струва между 4 и 5 млн. лв.”, пресметна председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев.

„Правим проекта за кандидатстване за финансиране по европрограма „Джесика” и до края на годината трябва да проведем търг и да изберем изпълнител”, обясни Петър Диков. Първата част от тържището - от бул. „Сливница” до ул. „Св. Кирил и Методий” - беше ремонтирана миналата година. Там бяха сложени камери, сменени масите и покривите, плочките, беше обновена и административната сграда. Ремонтът глътна 850 000 лв. и беше за сметка на общинската фирма „Пазари Възраждане”.

През следващите две години ще се ремонтира и центърът на София. „Идеята е централната част на столицата, в рамките на така наречия малък ринг - образуван от булевардите „Сливница“, „Опълченска“ и „Левски“, да бъде реновирана.

Ще бъдат подменени тротоарите, пътните настилки и уличното осветление”, обясни арх. Диков. В момента се ремонтира бул. „Витоша”, който вече е пешеходна зона и се премахват трамвайните линии. Там има нови настилки, кашпи, малки кръгови движения, ново осветление.

Няма да има обществена тоалетна, защото живеещите на най-скъпата българска улица не искаха край домовете им да се носят неприятни миризми.

В следващите 2 години Столичната община ще започне масово изграждане на спортни обекти към училищата, увери още главният архитект на София. Вече е стартирала работата и по новия спортен комплекс в Зона Б5, на мястото на терен на общинската фирма „Спортна София”.