Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на Министъра на труда и социалната политика за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM с национално покритие от лицензиран оператор и извършване на специализирани доставки и услуги, свързани с тази дейност, за нуждите на Министерството на труда и социалната политика и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика”.

КЗК счита, че жалбата на Мобилтел ЕАД, класиран на трето място в обществената поръчка, е основателна.

Производството установи, че оценителната комисия необосновано е приела писмените обосновки на направените с над 20% по-благоприятни ценови предложения от „БТК” АД и „Космо България Мобайл” ЕАД.

Комисията е допуснала нарушение, тъй като само е възпроизвела акценти от обосновките, без да ги анализира самостоятелно, поради което действията й се явяват немотивирани, както и крайното решение на възложителя.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане, оценяване и класиране на участниците в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.