Правителството се отказва от заем за 37 млрд. йени или около 640 млн. лв. от Японската банка за международно сътрудничество.

С кредита, изтеглен през 2008 г., трябваше да бъдат построени нови терминали за насипни товари на пристанищата във Варна и Бургас, припомня в. Труд.

Решението за отказа е взето на последното заседание на кабинета в сряда, въпреки че ГЕРБ се заканваха да го направят още през 2011 г.

“Предишното правителство е подписало такъв договор, но реално много малко от парите са използвани, а междувременно вървят лихви, които са малко над 2000 лв. на ден”, обяснява при приемането на точката министърът на финансите Симеон Дянков, става ясно от стенограмата от правителственото заседание.

Според него средствата не били нужни, тъй като инвестициите в пристанищата били насочени към работата на фалиралия “Кремиковци”.

Министърът на транспорта Ивайло Московски предупреждава, че при отказ от кредита може да се наложи ползвателят му - държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”, да плати такса от около 3 млн. лв.

Дружеството обаче нямало необходимите средства. Дянков успокоява, че се водят преговори с банката таксата да отпадне.