Лошите кредити у нас достигнаха близо 17%, сочи статистиката на БНБ от последното тримесечие. Това са близо 10 млрд. лв. неразплатени дългове.

Как мъж на 21 години, с трудов договор на половина работен ден и на половин заплата, може да заслужи доверието на кредитни институции? И то не за един, а за цели пет кредита.

Стефан е на 21 години, когато за първи път кандидатства за заем от 2500 лв. от банка. Не след дълго тегли втори заем, а после остава без работа.

Закъснява с вноските и се обръща към фирма за бързи кредити. От тях тегли без проблем общо 3 хиляди лева.

„И така, всъщност, се започва един безкраен кръговрат, в който теглих един заем, връщах втори и това не спря, като дори в един момент стана още по-лошо”, казва младият мъж пред bTV.

По-лошото става на четвъртия пореден кредит от бързооборотните. Не смогва с вноските и отива да предоговаря. Разказва, че го привикали в тъмна стаичка без камери.

„Съответно няколко пъти ме попита - искаш ли да ти счупя главата с това желязо, внеси си парите, не се прави на луд, писна ми от теб, боклук, и всевъзможни неща, заплашваха ме, но не ми посегнаха”, допълва разказа си Стефан.

Звънят на баща му, който в крайна сметка погасява всички задължения на сина си. И така до следващия ден, когато младежът пак взема пари - от друг клон на същата фирма.

Оттам отричат за упражнено насилие, но иначе смятат, че кредитите са издавани съвсем по правилата.

„На 100 % не мога да гарантирам, но вероятността за такова отношение е много малка предвид много обстоятелства”, коментира Дафинка Иванова, търговски директор във фирма за бързи кредити.

От Комисията за защита на потребителите обаче заявиха, че ще глобят фирмата.

„Считаме, че търговецът не е изпълнил изискванията на закона от чл. 16, а именно не е събрал достатъчно информация, въз основа на която да направи преценка дали кредитополучателят е във възможностите да плаща кредита”, обяснява Десислава Захариева, главен юрисконсулт в дирекция „Правни дейности и човешки ресурси” – КЗП.

Санкцията за това нарушение е от 3 до 8 хиляди лева. А от фирмата обявиха, че e ще обжалват.