Морска битка с използване на водни струи се завърза до островите Сенкаку (Дяоюйдао), за които спорят Япония и Китай.

Японската брегова охрана се опита да изгони тайвански рибарски кораби от зоната, която Токио смята за свои териториални води и където те навлязоха по-рано, предаде ИТАР-ТАСС.

Около 40 тайвански шхуни, съпровождани от 8 патрулни катера, по последни данни, навлязоха демонстративно в района и се опитаха да достигнат до най-големия от островите - Уоцуридзима, съобщи японската брегова охрана.

На пътя на тайванските съдове застанаха катери на японската брегова охрана, които пуснаха в действие водни оръдия. Във въздуха кръжаха хеликоптери и самолети.

Част от тайванската флотилия беше принудена да се изтегли в международни води.

В открито море, при оспорваните острови, се намират и четири китайски патрулни кораба, които наблюдават ситуацията. Засега те не предприемат опити да навлязат във водите, които Токио е провъзгласил за свои.

Конфликтът за островите се обостри, след като на 11 септември правителството на Япония купи три от петте острова от частни лица. Това предизвика реакция от Пекин и Тайпе, отбелязва БТА.

В Пекин започнаха преговори между двете страни по териториалния спор, предаде ДПА.

Китайският заместник-външен министър Чжан Чжицзюн се срещна с японския заместник-министър на външните работи Тикао Каваи.