Немският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че финансовите пазари са изключително притеснени относно възможността на някои страни от еврозоната да връщат своите дългове.

„Налице е липса на доверие от страна на финансовите пазари, че някои страни от еврозоната могат да се справят със задълженията си в дългосрочен план. Светът се чуди до колко конкурентни са страните от еврозоната“, заяви Меркел, цитирана от Bloomberg.

Според Меркел се изискват изключителни усилия за справяне с дълговата криза и бюджетна дисциплина, но има признаци за прогрес, свързани с контрола на банковия сектор в блока.

Рано е все още да се говори за рекапитализация на банките в зоната, коментира немският лидер, въпреки че е налице готовност за такива мерки.

Меркел допълни, че се очаква бюджетният дефицит на Германия да възлезе на 0.9% от БВП на страната. Според нея трябва да продължат усилията за стимулиране на местното търсене.

Еврото върна голяма част от спечеленото от по-рано през деня и се търгува изключително близо до най-ниските си стойности от 13 септември насам при нива от около 1.2900.

Според пазарни наблюдатели последното ниво е ключово за единната валута, защото трайно понижение под него би могло да постави началото на по-силна низходяща корекция за единната валута след силното й поскъпване през последните седмици.

Европейските индекси минаха на отрицателна територия, както и фючърсите на щатските индекси.

За това до голяма степен съдействаха и коментарите от рейтинговата агенция S&P, откъдето занижиха прогнозата си за ръст на еврозоната до свиване с 0.8%. За следващата година очакванията са за нулев ръст на икономиката.