Областната управа на София се оказа собственик на половин Студентски град за няколко дни, без да подозира.

Тя е вписана като собственик и съсобственик на имоти, терени и апартаменти в новата кадастрална карта на района, изготвена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Оказва се, че при изготвянето агенцията се е позовала на акт за държавна собственост от 1971 г., издаден с решение на Ленинския район. Според него собственик на 240 000 кв. м в него е тогавашното Министерство на народната просвета.

Така с обнародваната на 4 септември в "Държавен вестник" кадастрална карта 42 г. по-късно областната управа се оказва крупен собственик на имоти в Студентски град, съобщи вестник "24 часа".

Заради оплакванията на много физически и юридически лица, които изведнъж разбрали, че според кадастъра, всъщност, делят имотите си с държавата, областният Данаил Кирилов е подал вчера жалба срещу документа, съобщиха от областната управа.

След консултации в строителното министерство агенцията е приела оспорването на губернатора и е спряла влизането в сила на кадастралната карта за обжалваните територии.

Всички засегнати собственици имат един месец да предоставят в агенцията актуални документи за имотите си. Приемането на нотариалните актове ще започне от 1 октомври в сградата на район "Студентски".

Според запознати обаче агенцията е била задължена да се съобрази с документа от 1971 г. заради решение на парламента, с което се налага мораториум върху строителството в Студентски град.

Според доклада от 2009 г. всички актове за общинска собственост и имоти, препродадени на трети лица след това, трябва да бъдат обявени за нищожни.