Поп дивата Мадона призова своите почитатели да гласуват за президента Барак Обама на изборите през ноември. Но изуми мнозина с изказването си, че политикът е "чернокож мюсюлманин".

В клип, записан по време на концерт, звездата изрежда видни американски герои като Ейбрахам Линкълн и Мартин Лутър Кинг, преди да се обърне към Обама.

"Невероятно е, че имаме афроамериканец в Белия дом", споделя тя в богата на възклицания реч на фона на прочутата й трупа от танцьори.

"Аз съм с вас. А вие с мен ли сте?", пита риторично Мадона, докато публиката ръкопляска и подвиква одобрително.

"Е, тогава гласувайте за... Обама, нали така?", продължава тя, преди да заяви: "За добро или за лошо, имаме чернокож мюсюлманин в Белия дом. И това е... невероятна работа".

"За мен това означава, че има надежда за тази страна", цитира Мадона БГНЕС.

Един на всеки трима консервативни републиканци смята, че американският държавен глава е мюсюлманин. Тенденцията се запазва повече от четири години след встъпването му в длъжност.

17% от близо 3000 избиратели през юни и юли изразили мнение, че според тях, Обама е мюсюлманин, макар че официално се причислява към християните.

Първият чернокож президент в историята на Съединените щати ще се бори за преизбиране с кандидата на Голямата стара партия Мит Ромни. До вота на 6 ноември остават шест седмици.