Проектът за трансанадолския газопровод "Танап", който беше подписан между Азербайджан и Турция, ще измести проекта "Набуко".

"Танап" ще доставя 16 млрд. куб. м. газ от находищата на "Шахдениз" 2. От тях 6 млрд. куб. м ще остават в Турция, а останалите количества ще се транспортират за Европа.

По този начин Европа ще се спаси от риска за недостиг на газ, който създаде нереализираният проект "Набуко". Това заяви министърът на промишлеността и природните ресурси на Азербайджан Натик Алиев.

По думите му проектът "Набуко" се е оказал "куц и половинчат" поради това, че е многонационален проект и страните не са могли да се договорят, съобщи БНР.

"Танап" е двустранен проект между Азербайджан и Турция. Чрез интерконекторните връзки газът от Турция лесно ще се трансферира за България и за Гърция, а оттам и за другите европейски държави.

Планираме през 2027 г. количествата газ да достигнат 31 млрд. куб. м, заяви азербайджанският министър. Натик Алиев подчерта, че Русия няма да се намесва в "Танап", защото той е междудържавен проект, но със сигурност ще засили конкуренцията в сектора.

Проектът "Танап" беше подписан през месец юни 2012 г. в Истанбул от турския премиер Ердоган и азербайджанския президент Илхам Алиев. 7 млрд. долара се предвижда да бъдат инвестирани в него, а строителството ще започне през 2015 г. от "Шахдениз" 2.