Руската газова компания "Газпром", която се контролира от държавата, е в криза. Твърде вероятно е тя да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ.

Това се казва в анализ на известния икономист професор Андерс Аслунд, публикуван във Financial Times и цитиран от БГНЕС.

"Шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин.

Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ.

И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани от "Газпром" на източноевропейците, допълва вестникът.

Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от "Газпром".

В Германия руската компания бе принудена да приеме сериозно намаление на цените, но продължава да настоява за високи цени в Източна Европа, въпреки падането им на пазара.

Като втори удар срещу "Газпром" Financial Times определя започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в 8 страни в Централна и Източна Европа.

Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу Microsoft и Intel, победата над "Газпром" изглежда почти сигурна.

Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в Европа, което ще съсипе приходите и печалбите й.

Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен, а това ще нанесе унищожителен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, прогнозира вестникът, припомняйки мнението на редица западни и руски анализатори, че Русия ще се реформира едва когато цените на газа паднат.