Един от най-големите търговци на коли в САЩ Хърб Чембърс от Олд Лайм, Кънектикът, решава да продаде 10-годишната си яхта Excellence 3 с дължина 57 метра.

Той ползва две агенции, които посредничат при търговията с яхти, но така и не успява да я продаде. Тогава Чембърс решава да използва услугите на Мърл Ууд и три месеца по-късно яхтата е продадена.

“Когато Ууд се захване с работата, той е непоколебим. Работи денонощно, като понякога ти се обажда по десет пъти на ден,” казва Чембърс. “Всеки, който има яхта, го познава. Смятам, че той е най-добрият.”

Компанията на Ууд във Форт Лодърдейли, която продава всичко, от мегаяхти до спортно лодки, твърди, че е участвала в сделки на обща стойност 25 млрд. долара.

Самият Ууд е син на брокер на яхти, живее на лодка със семейството си шест години и започва да продава лодки на 20-годишна възраст.

Отношенията му с основателя на круизната компания Carnival Cruise Тед Арисън, на когото продава пет яхти, му помагат да се утвърди като „яхтеният брокер на милиардерите“, пише Forbes.

Сред неговите клиенти са хора като Денис Уошингтън и Карл Айкан. През 2005 г. Ууд продава най-дългата яхта в света Rising Sun (138 м.) на основателя на Oracle Лари Елисън. Миналата година през Ууд е минава и продажбата на дългата 115 м. яхта Pelorus на Роман Абрамович на Дейвид Гефен за 300 млн. долара.

“Най-важното е да продадеш нещо, от което клиентът ще е доволен и след време ще дойде отново при мен, за да си купи следващата яхта,” казва Ууд. “Не е важно колко струва да купите нещо сега, а колко ще струва да го продадете след време“, допълва Ууд. В рекламните си материали той използва фразата “Горчилката от лошото качество се помни дълго след като насладата от ниските цени е забравена.”

Ууд има собствена яхта с дължина 45 метра, която използва, за да се сближава с клиентите си, като например посещава Сейнт Бартс на Нова Година. “Ключовото в случая е да помогнеш на клиентите да разберат, че това не е бизнес сделка, а възнаграждение за техния успех. Това е все едно да притежаваш собствен петзвезден курорт, който можеш да местиш.”