Лидерът на БСП Сергей Станишев е новият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той ще заема ръководния пост през следващите две години и половина, информира БГНЕС.

Станишев получи 91.3% от делегатите на Конгреса на партията в белгийската столица. След избора си председателят на ПЕС, заяви че ще доведе до успешен край европейската кампания срещу младежката безработица и кампанията за въвеждане на европейско и национално ниво на младежка гаранция, за да може млад човек след завършване на образованието си да получи шанс за работа или шанс за преквалификация.

На въпрос какъв ще е неговият критерий за резултат от кампанията срещу младежката безработица, Станишев заяви: През април тази година започнахме кампанията и оттогава досега постигнахме следното – на последния европейски съвет нашата идея е описана с решенията. В няколко държави на ЕС, в които социалистите участват в управлението или са управляващи и започват такива програми. Във Франция, например, тя е за нови 100 хиляди работни места за млади хора с ниска квалификация, същото се прави в Белгия, въвежда се и в Люксембург до края на годината, изброй Станишев.

Преди няколко дни министърът на социалната политика на Ирландия, която поема председателството на ЕС от януари 2013 г. заяви, че Младежката гаранция, т.е. нашата идея и нейното въвеждане ще бъдат приоритет на ирландското председателство, отбеляза Станишев, продължавайки да отговаря на въпроса.

Но ние няма да се успокоим, докато тази наша идея, която е важна за младите хора в България, в Италия, в Унгария, в Германия, в Швеция и други страни, не стане реалност, категоричен бе той. И това не са гигантски пари - не са 750 млрд. евро, много повече пари са дадени на банките и на финансовата система от началото на кризата, уточни лидерът на БСП, а вече и на ПЕС. Само през тази година - това са около 1 трилион евро, ЕЦБ финансира частните банки. А ние искаме 10 млрд. евро, незабавно обаче, от Европейския социален фонд - пари, които са налице и които не са изразходвани, които дори не са договорени, да се насочат за тази програма, поясни Станишев. И не малка част биха влезнали и в България - за българските младежи, една трета от които са безработни, прогнозира той. Това искаме да постигнем и ще продължим да оказваме натиск и да реализираме нашата политика, каза Станишев в заключение на отговора.

Станишев заяви своята ясна амбиция - "заедно с всички вас да постигнем нашата цел – през 2014 година да спечелим европейските избори и да предоставим една истинска промяна на Европа, промяна, която ще работи за гражданите на Европа". "Смятам, че ЕНП никога няма да има президент от държава като моята – от източните държави от ЕС", добави Станишев.

Конгресът на ПЕС, както се очакваше, имаше важен акцент в словото на председателя на ЕП Мартин Шулц, знакова фигура за партията. В европейското ни пространство витае убеждението, че по време на кризата печалбите са частни, а загубите - за обществото, твърди той. "Заради нерешената криза гоним най-образованата, най-перспективната част от Европа - младите хора, които заминават навън в търсене на работа и реализация. Това е срам", заяви Мартин Шулц. Ние сме партията, която да приюти хората, които са загубили надежда, ние сме техния дом, подчерта той. Млади хора, един ден Европа ще бъде ваша, за нас Европа е демокрация и социално сближаване, уважение, толерантност… ще вложим усилия, за да може капитализмът отново да бъде поставен под контрол, изрази Шулц едно от най-силните си послания на конгреса.

Делегатите на конгреса приеха промени в устава - особено важно бе решението им да се явят на европейските избори през 2014 г. с единна кандидатура за председателския пост в ЕК. Обявиха резултатите от избора на нов председател на ПЕС-Жени и утвърдиха членовете на Президиума на организацията. Приеха декларация с основните си тези и послания, които бяха подчертано в социалната сфера и в защита на гражданите на ЕС.

Нито един гражданин на Европа няма да бъде изоставен, заяви Сергей Станишев в заключителното си слово в края на конгресния ден, което бе посрещнато с много възгласи и прекъсвано от много ръкопляскания. Вярвам, че ЕС е най-красивият проект в историята на 20 век, но… има проблем, призна той. Той не е в Лисабонския договор, той е в консервативната политика, която разрушава ЕС, нейното послание е - оцелява силният, обяви твърдо Станишев. След серия неуспешни мерки за справяне с кризата сега консерваторите се връщат в националните си граници и казват - няма да помагаме на мързеливите испанци, португалци, гърци, каза новият лидер на ПЕС. Те бяха вманиачени във фискалните мерки и ги прилагаха безпощадно, допълни той. И не е изненада, че антиевропейските настроения се разрастват, продължи Станишев. Трябва да се разграничим рязко от консервативната политика в ЕС, затова трябва да бъдем солидарни.

Пазарите са важни, но първи са политиката и социалната ангажираност на ЕС, смята той. Нямаме нужда от съюз на елити, които да вземат решенията си зад затворени врати, призова той. Настояваме да има европейски социален пакт, настояваме и за данък на финансовите трансакции и това е въпрос на морал, защити тезата си Станишев.

Редица европейски социалисти казаха в залата добри думи за новия председател на ПЕС, говориха за неговия опит и компетентност - освен Мартин Шулц и Ханес Свобода, и бившият премиер на Гърция Андреас Папандреу и други известни личности. Дори и премиерът на Румъния Виктор Понта, който демонстрира приятелство към него, призна, че често се е допитвал до Станишев в трудни моменти и който поиска равноправно отношение към страните ни за Шенген.