От събота, 6 октомври, служителите на КАТ започват да глобяват собствениците и шофьорите на автомобили, които не са премахнали всички знаци за наличие на застраховка “Автокаско” на возилото си.

За това предупредиха от пътна полиция. Глобата за шофьорите, които управляват автомобили, без да са премахнали стикерите, е в размер на 50 лева, пише вестник "Труд".

На 6 октомври влизат в сила промените в Кодекса за застраховането, приети на 5 юли.

Според тях се забранява “поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор във връзка с това моторно превозно средство”.

Става дума най-вече за застраховката “Автокаско”, като забраната не се отнася за стикерите по полиците “Гражданска отговорност”.

Ограничението не важи и за рекламите по автомобилите, нито пък за служебните коли на различни компании, върху които са изписани търговските им марки или се рекламират продуктите им.

Промяната в кодекса беше направена заради дългогодишния проблем с нелолялната конкуренция в застрахователния сектор.

Още в края на 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че застрахователни компании работят с автоджамбази, които противозаконно отнемат автомобили с “Автокаско”, сключена в конкурентна компания.

Въпросните автокрадци се ориентират за полиците на автомобилите тъкмо по залепените върху тях стикери.

По изчисления на Цветанов годишно стикерите генерират финансов ресурс в размер на около 40-50 млн. лв.