Най-големият хедж-фонд в света не се намира на най-горния етаж в някой лъскав, стъклен небостъргач в Ню Йорк, Лондон, Хонконг или Шанхай, пише zerohedge.com.

Фондът се намира в малък, невзрачен офис на Сандхил роуд 730 в Рино, Невада.

"Това е невъзможно" биха си казали мнозина – най-големият хеджфонд в света е Bridgewater на Рей Далио, който по последни данни има 100 млрд. долара активи под управление

Оказва се, че фондът, чиито активи са били 117.2 млрд. долара към 30 юни и които напоследък нараства с около 15 млрд. долара на тримесечие (което би означавало, че в момента са около 130 млрд. долара), не е никой друг, а базираната в Невада компания за управление на активи Braeburn Capital.

Коя обаче е тази компания Braeburn Capital?

Braeburn е подразделение на друга далеч по-известна компания, която от 2006 г. насам има една проста задача – да управлява парите на своята компания майка.

По сегашните стандарти при създаването на Braeburn активите са били скромни в размер на малко над 10 млрд. долара. Ако превъртите шест години напред сумата вече е огромна. Разбира се, компанията майка не е никоя друга а Apple, чийто кеш към 30 юни 2012 г. възлиза на 117 221 000 000 долара. Това са активите под управление на Braeburn.

Ако човек реши да потърси повече информация за Braeburn, търсенето няма да даде много успешни резултатите.

CapitalIQ дава следното описание на фирмата: "Braeburn Capital Inc. е подразделението за управление на активи на Apple Inc. Компанията инвестира на фондовите пазари. Braeburn Capital Inc. е основана през 2006 г. със седалище в Рино, Невада." И това е всичко.