Всеки осми млад българин има планове да емигрира, показва актуално проучване. Въпреки че учебната година е едва в началото си, кандидат-студентската кампания зад граница вече започва.

Най-желаните специалности са нанотехнологии, архитектура, изкуства и дизайн, съобщи ТВ7.

Ниските университетски такси в някои държави, стипендиите за най-способните и възможностите за студентски кредит са все по-привлекателна алтернатива на българското висше образование.

Сънародниците ни са сред най-големите общности от чужди студенти във Великобритания, Франция и Германия. А у нас хиляди абитуриенти се готвят да ги последват.

Все по-голяма част от студентите, които избират да останат в България, не знаят английски език, показват данни на агенция за чуждо езиково обучение и образователно посредничество.

Проучването им регистрира сериозен спад във владеенето на езика на Шекспир от 2004 г. насам. Това пречи на младежите да си намерят добра работа на студентските бригади. Забавя и кариерата им.

Ако ще кандидатствате в чужбина, то изберете университета и специалността внимателно, съветват експертите.

Практиката показва, че кандидатите, които разчитат на мотивационно писмо, копирано от интернет, не успяват да се класират, защото престижните университети обикновено ги разкриват.