Съюзът на собствениците на хотели в Слънчев бряг изпрати протестно писмо до премиера Борисов, в което настоява всички временни обекти от курорта да бъдат премахнати.

Това стана, след като Народното събрание реши сергиите в курортите да останат. Депутатите не се съгласиха с народния представител Емил Димитров, според когото маси на открито и сергии трябва да се разполагат само в собствени имоти в курортите с национално значение, но не и по тротоарите.

Според предлаганата от него поправка в Закона за устройството на територията такива сергии не трябва да има по улици и зелени площи.

"Това е проблем, с който се борим от години. Бичът „сергии за гащи, чорапи и кинкалерия" трябва да бъде изкоренен окончателно", пише в писмото, цитирано от Дарик.

„Основната причина „Слънчев бряг" да изглежда като „селски кокошарник", както заяви премиерът, е наличието на голям брой временни обекти, които, както с външния си вид, така и със стоките си, не кореспондират с висококатегорийната хотелска база и принизяват имиджа на курорта", заяви председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова.

От Съюза добавят, че застават твърдо зад внесеното от Емил Димитров предложение за изменение на Закона за устройство на територията и се чудят защо Искра Фидосова натиснала депутатите от ГЕРБ да гласуват "въздържал се".

Хотелиерите все пак се надяват, че въпросът ще намери друго решение на второ четене, в противен случай планират протести.