По-високите цени на горивата, с които се сблъскваме от доста време насам, карат все повече хора да измислят различни варианти, за да пътуват по-евтино.

Иван Иванов от монтанското село Мадан от пет години експериментира с алтернативни горива, с които кара автомобила си. Той купува употребявано олио и го преработва по специален начин със старата пералня.

„Първо олиото трябва да се прецеди. След това го сипвам и като се преработи, го оставям да се утаи. Отдолу се отделят от вредни вещества – глицерини и лепливи вещества, които пречат”, обяснява Иван.

От няколко месеца обаче, освен олио, изпробва и нова смес, в която слага и нафта. В бутилка Иван налива две трети от горивната смес, която предварително е приготвил, и след това добавя 1/3 чешмяна вода.

Едно от предимството на новото гориво е, че не е взривоопасно. За пътуване на дълго разстояние обаче, мъжът се нуждае от допълнителни подобрения в колата.

Алтернативното гориво, което е разработил Иван, му излиза с 50% по-евтино, отколкото дизелът на бензиностанциите, съобщи Нова телевизия.