Алберт Айнщайн е един от най-големите умове на човечеството, а фамилията му е станала синоним на гений. Неговите религиозни възгледи и до днес предизвикват много спорове. Искате ли да знаете какво е мислил прочутият физик за Бог?

Тогава си пригответе 3 млн. долара.

Става дума за известното „Писмо за Бога“ на Айнщайн, което той пише към края на живота си на 3 януари 1954 г. и което е адресирано до немския философ Ерик Гуткинд.

“За мен думата Бог не е нищо повече от израз и продукт на човешките слабости”, пише в своето писмо Айнщайн. Физикът, който е евреин, заявява също така, че не смята своя народ за богоизбран и не вижда никакви достойнства на евреите пред другите народи. Свещената книга по думите му е „колекция от достойни, но примитивни легенди, които при това са детински”, а вярата в Бог е наивна.

След всичко това, да се спуснем на земята, на която писмото на Айнщайн бе оценено на 3 млн. долара. То е предложено за продажба в eBay, а търгът за него ще се проведе между 8-18 октомври.

Това е втори случай, когато това писмо се продава. През 2008 г. неизвестен колекционер плати 404 000 долара, за да го притежава. Оттогава ръкописът се съхранява в различни библиотеки и институти, в помещения с регулирана температура и осветление.

Писмото ще бъде продадено дори в оригиналния плик, в който е било изпратено.