Богатата на природни ресурси Норвегия ще отчете бюджетен излишък от близо 44 млрд. долара през идната година, сочи проектобюджетът на властите в Осло, който е пълна противоположност на тези в останалите части на Европа.

Текстът, представен от управляващата лявоцентристка партия, прогнозира излишък от 249.5 млрд. крони (33.7 млрд. евро или 43.7 млрд. долара), но в него са включени приходите от продажбата на петрол, които обикновено се заделят в държавния пенсионен фонд.

Въпреки това властите планират да използват част от фонда, за да балансират своите сметки. В случая обаче става въпрос за едва 3.3% от общата му стойност, което е далеч под позволеното от закона ниво – 4%.

Богатата на петрол и природен газ скандинавска страна не е нито членка на Европейския съюз, нито на еврозоната. Очаква се деловата активност в нея да нарасне с 2.9% през идната година след ръста от 3.7% през 2012 г., съобщи БГНЕС.

Безработицата в Норвегия през 2013 ще бъде 3.2% от работната ръка, което е леко над тазгодишното й ниво от 3.1 на сто. Повечето прогнози сочат, че през следващата година инфлацията в страната ще скочи на 1.7 от 1.3% през тази година.