Най-големият стоманодобивен комбинат в Европа спира окончателно работа заради замърсяване на околната среда.

Става дума за заводите Ilva в град Таранто в Южна Италия. "Случаят Ilva" се оказа един от трудните проблеми пред правителството на премиера Марио Монти.

Един от най-големите стоманодобивни заводи в света въобще има пет дни да спре окончателно работа. Три месеца след първото съдебно решение сега прокуратурата в Таранто изпрати ново разпореждане.

В него се казва, че ръководството на комбината "не е сътрудничило по първоначалната заповед пещите да спрат", съобщи БНТ.

На съдебните заседания през август бяха цитирани материали на природозащитници, в които се твърди, че заводите бълват прах и химикали, които причиняват рак и са предизвикали "природно бедствие".

Спирането на Ilva обаче ще изкара на улицата нови безработни, а този район - най-южната част на Италия, и без това има достатъчно висока безработица.

В комбината работят 12 хиляди души. Други 8 хиляди се препитават с дейности, свързани в него.

За икономиката на Италия Ilva означава и друго - заводите целогодишно използват три пристана на брега на морето. През тях минават над 20 млн. тона суровини и 85% от готовата продукция на Ilva.

Премиерът Марио Монти беше изправен пред необходимостта да намери баланс между опазването на околната среда и живота на хората - от една страна, и ролята на комбината в икономиката на Италия - от друга.