Германия и Франция се надяват да спечелят подкрепата на достатъчно страни-членки на ЕС, за да въведат спорния данък върху финансовите транзакции - основна тема в дневния ред за днешната среща на европейските финансови министри, предаде ДПА.

Вчера Гърция се присъедини към шестте страни, които по-рано официално се обявиха „за” въвеждането на данъка, посочи Европейската комисия. Очаква се Естония също да подкрепи мярката.

Париж и Берлин настояват за въвеждане на данък върху финансовите транзакции, твърдейки, че решенията на финансовия сектор са поставили началото на глобалната икономическа криза, припомня bTV.

Мярката е спорна, тъй като, според критиците, ще отблъсне инвестиции, от които регионът има голяма нужда. Настоява се за данък на глобално равнище - почти невъзможна задача предвид съпротивата на САЩ.

Сред 27-те страни членки на ЕС има разделение по въпроса и някои от тях решиха едностранно да въведат мярката чрез процедура, известна като "засилено сътрудничество", която изисква съгласието на поне девет страни-членки.

Друга тема на днешната среща ще бъде спасителната програма за Португалия, след като вчера министрите на финансите от еврозоната се съгласиха да отпуснат на Лисабон една допълнителна година, за да понижи бюджетния си дефицит до под 3% от БВП. Новият срок за постигане на целта е 2014 г.