Светска дама с очарователно малко кученце в ръце е класически символ на лукс и престиж. Питомците от редки и удивителни породи от векове са един от най-предпочитаните „аксесоари“ на светските лъвици и не е случайно- освен да украсяват стопанските си, те са предани приятели, а понякога и добри телохранители. Нека видим кои са петте най-предпочитани породи кучета от богатите и известните. Макар като цена те далеч да не са най-скъпите, поддръжката им, гардероба, прическите и бижутата за кучета могат да бъдат сериозен разход:

5. Китайска хохлата.

Макар през 2012 г. именно куче от тази порода да бе определено за най-грозно в света, това са подвижни и забавни домашни любимци, които от векове са смятани в родината си Китай за символ на благосъстояние и успех. Външният им вид предизвиква умилителна усмивка заради пълната непропорционалност на тяло с къса козина, тънки космати крачета и малка глава. Породата била създадена специално, за да дарява богатите си собственици с любов и възхищение. Тези кучета са изключително привързани към стопаните си и раздялата с тях често води до печален край.

4. Пекинез.

Тази порода се е появила преди 2 хил. години в Китай като кучета за китайските императори. Пекинезите толкова се ценели, че били взети мерки за предотвратяване изнасянето им извън двореца. Смърт грозяла всеки, който се опитвал да открадне такова куче. Смятало се е, че те прогонват злите духове. Отличават се с ум и любов към стопаните си, смели и активни, но и прословути с ината и независимостта си.

3. Шпиц

Смята се, че те били пренесени в Европа от викингите. Те са дружелюбни и общителни, а стопаните им отбелязват тяхната непридирчивост и любвеобилен нрав. Това са много предани кучета- на тяхната готовност да защитават стопаните си могат да завиждат дори и овчарките.

2. Чихуахуа

Сред преданите поклонници на тази порода са Мадона, Бритни Спиърс, Мики Рурк и разбира се Парис Хилтън. Освен като най-дребната порода кучета в света, чихуахуа са известни със своето безстрашие. Тези кучета се появили през 1 в. от новата ера като свещени кучета на маите. Смели и настойчиви, подвижни и любвеобилни, това е една от четирите най-търсени породи в света.

1. Йоркширски териер.

Ако най-модерното куче в момента е чихуахуа, йоркширският териер владее сърцата на богатите дами още от 18 век. Цената на куче с родословие от тази порода достига 7 000 долара, а на външен вид то по-скоро прилича на играчка. Клинични изследвания са показали, че йоркширският териер има уникално въздействие върху стопаните си. В САЩ го наричат "куче-терапия", тъй като хората, притежаващи такъв териер, рядко изпадат в депресия.