Имаме интерес към приватизацията на Българска фондова борса, но всички зависи от обявената цена. Това заяви главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бюл пред пратеник на Profit.bg във Виена.

Едно от задължителните условия, които ще постави от една от най-големите борси в Центарлна и Източна Европа за участие в приватизацията на БФБ, е, че цената „трябва да е много ниска“, по думите на Бюл. Друго задължително изискване е да контролират мажоритарен пакет от акции на БФБ.

В коментар на дадения от вицепремиера Симеон Дянков срок за осъществяване на приватизацията – декември 2012 – януари 2013, Михаел Бюл заяви, че тези срокове изглеждат нереалистични.

Причината е, че в момента България избира посредник по приватизация, което ще отнеме 1 месец. След това трябва да бъде поготвено предложение, което да бъде изпратено до всички борси, а Виенската фондова борса няма как да отговори с обратно предложение в този срок.

По-рано през този месец финансовият министър Симеон Дянков заяви, че доста инвеститори са проявили интерес към приватизацията на родната борса през последните една-две години. Той съобщи още, че начинът, по който Министерство на финансите е разписало критериите за избор на инвеститор, предполага БФБ да отиде в ръцете на една от 20-те най-големи борси в света и една от 5-те най-големи в Европа.

Финансовият министър изрази още очакването това да се случи до пролетта, за да даде тласък за развитие на капиталовия ни пазар, който иначе върви доста вяло.

При възлагането на процедурата за приватизация на БФБ са заложени минимални критерии към съответните борсови оператори и не всеки може да се яви като кандидат-купувач, коментира в интервю за Profit.TV и изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев.

Критериите касаят малка част от операторите и това е вследствие на желанието на МФ капиталовият ни пазар да стане собственост на голям борсов оператор или обединение от борсови оператори, заяви още той.