Японският министър-председател Йошихико Нода заяви, че правителството е готово да се намеси срещу „неправомерното“ поскъпване на йената и призова и останалите правителства за подобни мерки за ребалансиране на световното потребление.

„Трябва отблизо да наблюдаваме пазара дали са налице прекомерни, или необосновани движения на валутите“ коментира Нода, цитиран от финансовото издание Bloomberg. “Силната йена е сериозен проблем и няма нищо общо с икономическото представяне на Япония, затова когато е необходимо, ще предприемем нужните мерки“, допълва Нода.

Той направи изявление преди срещата на страните от Г-7, където финансовите министри ще обсъждат възстановяването от рецесията през 2009 година. „Налице е сериозен напредък, но трябва да останем в готовност за по-нататъшни мерки“, смята министър-председателят на третата най-голяма световна икономика.

Япония ще продължи да допринася за световната стабилност като най-голяма нация кредитор, уверен е Нода.

Министър-председателят също така призова централната банка на страната да предприеме „необходимите“ мерки за борба с дефлацията, която сериозно подкопава доходите и ръста на икономиката.

Япония е сериозно засегната от слабия износ и търсене в Китай и Европа, както и от скъпата си национална валута, които доведоха до рекордни загуби за японската електронна индустрия.

При нива от 78.30 доларът е едва на 4% от исторически най-ниската си стойност спрямо йената.