Възстановяването на световната икономика ще се забави, има увеличение на несигурността. Това мнение изказа пред журналисти в Токио изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Фокус. В японската столица в петък ще се открие сесията на МВФ и Световната банка.

„Ние не очакваме бързо възстановяване на световната икономика. То продължава, но по-бавно отколкото мислихме. Несигурността се оказва тежък товар върху перспективите за ръст”, каза тя.

Във връзка с това Лагард изрази неудовлетворение от позицията на ръководството на Европейския съюз относно разрешаването на дълговата криза в региона.

По-рано вчера на ежегодното заседание на МВФ, Кристин Лагард заяви, че световната икономика е зависима от политическите решения на държавните правителства. Като най-важен проблем ръководителят на МВФ е очертала европейската икономическа криза.

По думите на Лагард възстановяването на световната икономика се намира в опасност, поради причината, че много държави бавно провеждат икономическите реформи, необходими за преодоляване на кризата, съобщава Би Би Си.

„Външният дълг на САЩ се явява сдържащ фактор за много инвеститори”, подчерта също така Лагард.