Ако данъкът върху лихвите отпадне от бюджета, ще трябва да променим и разходната, и приходната му част. Това каза пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, депутат от управляващата партия.

България има ниско данъчно облагане, плосък данък – 10% върху доходите на физическите лица, при тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи.

Данъкът върху лихвите всъщност запълва един пропуск, защото доходите от лихви по депозити само в банките бяха освободени от данъка върху общия доход – това се отнася за физическите лица, защото фирмите и в момента са облагаеми, обясни Менда Стоянова.

Според нея от икономическа гледна точка защита за този данък има – това е плоският данък. Стоянова е категорична, че е нормално всички доходи да се облагат, още повече че доходите от лихви са пасивен доход. Ние облагаме доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, от всякакви източници, а до момента те бяха без такова облагане.

Допълнителен аргумент в тази посока, каза Менда Стоянова, е и това, че България беше единствената страна от ЕС, която няма облагане върху лихвите. Нещо повече – в редица европейски страни данъкът върху лихвите е доста по-висок от ставката за облагане на доходите от труд, заяви Стоянова.

П- думите й Бюджет 2013 г. не е изпълнил прогнозите, че ще бъде „предизборен“ и затова бе определен от много икономисти и политици като скучен.

„Такъв трябва да бъде всеки един бюджет – скучен“, заяви Стоянова.