Еврото поевтиня вследствие на възобновените опасения за еврозоната, които засенчиха евентуалните очаквания за намиране на решение на дълговата криза на срещата на европейските лидери през тази седмица.

Австралийският долар се понижи преди оповестяването на „минутите от срещата на централната банка“ през октомври. Новозеландската валута пък регистрира загуби след доклад, отчел свиване в сектора на услугите.

„Данните от Европа са слаби и ще продължат да тежат над еврото“, според Марито Уеда, главен стратег в FX Prime Corp., цитиран от Bloomberg. “Налице са надежди, че Испания ще поиска помощ, но това тепърва предстои да се решава".

Еврото поевтиня спрямо повечето основни валути, понижавайки се с 0.3% спрямо долара до нива от 1.2910. Спрямо йената единната валута също загуби 0.3% от стойността си до 101.25.

Доларът се търгува без съществено изменение спрямо японската валута при нива от 78.43 йени.

По-нататъшно въздействие върху нивата, при които се търгува еврото, най-вероятно ще окажат данните за инвеститорското доверие в Германия на института ZEW.

Показателят се очаква да се повиши до минус 14.9 пункта от минус 18.2 пункта през септември, според средните очаквания на пазарните участници. Индексът на текущите условия се прогнозира също да се е повишил до минус 11.8 пункта от минус 12.6.

Междувременно бяха изнесени данни за понижение на износа на Китай към ЕС с 10.7% през септември, което бе четвъртият пореден месец на понижение.

Европейските лидери се очаква да се срещнат в Брюксел на 18-19 октомври, когато ще бъдат обсъждани по-нататъшни мерки за борба с кризата.

Испанският финансов министър обяви през уикенда, по време на посещението си в Токио, че се чувства изключително комфортно с възможностите страната му да се финансира сама през останалото време до края на годината.

Испания планира нова продажба на 12 и 18-месечен дълг утре. Това става при нива на лихвите от 5.625% за десетгодишните облигации, което е най-ниската им стойност от 3 април насам.

“Фокусът на пазарът ще бъде относно това дали Испания ще поиска или не помощ от ЕС“, според Кенго Сузуки, стратег в Mizuho Securities Co., звено на третата най-голяма японска банка.“ Еврото най-вероятно ще поевтинее, ако Испания не потърси подобна помощ“, допълва още специалистът пред финансовото издание.

През последната една година еврото загуби 5.6% от стойността си и е най-зле представящата се валута сред основните.