Една година след като разгневените жители на село Катуница поискаха незабавна проверка на богатствата на фамилията на Кирил Рашков, разследването още не е приключило. Имането и палатите на Рашкови продължават да повдигат въпроси, а в селото още чакат отговорите. Те трябва да дойдат от разследването за укриване на данъци и за произхода на парите на Рашкови.

Фамилия със 135 влога

Дотук е ясно, че фамилията е държала парите си в 135 сметки в 10 банки. Те бяха отворени с разпореждане на Районния съд в Пловдив. Така към Окръжната прокуратура в града заваляха сведения за авоарите на Рашкови. Парите в банковите сметки на семейството не са много, показват документите. В тях има по няколко хиляди лева. Цар Киро държал пари в осем сметки, а съпругата му Костадинка - в 16, пише в. Труд.

"Една група от хора публично ни обвиниха, че държим на тайни места милиони, че изнасяме купища злато или пък имаме заровено из дворовете, но приказките се оказаха клюки, спекулации и част от конспирацията срещу нашето семейство, започнала по изборно време." Това твърди синът на Цар Киро - Ангел Рашков.

Фирмите на Рашкови се оказват изрядни. Инспектори са открили невнесени данъци от някои от дружествата между 20 000 лева и 50 000 лева, които фамилията обещава да вкара в хазната, но в момента обжалват констатациите в административните съдилища. Хората в Катуница чакат отговор откъде са парите, с които фамилията е построила палатите си. На ул. "Ягода" родът е вдигнал четири къщи. Една от тях - любимата на Цар Киро - Стъкления палат, вече е съборена като незаконна, бутнати са и две огради. За още две също има разпореждане за събаряне, но е обжалвано в съда.

"Преди няколко месеца в селото дойде екип френски журналисти, чийто единствен въпрос бе за произхода на богатството на Цар Киро", разказва Веселин Христев. Той е чичо на Ангел Петров - момчето, чиято смърт предизвика гнева на Катуница срещу "царското" семейство.

С горести богат

От затвора Кирил Рашков, който излежава присъда от две години и половина затвор за закана за убийство на Христев, дал задочен отговор на въпроса на чуждите репортери със стихове на Димчо Дебелянов. "Аз съм с горести богат и с радости несподелени", бил неговият коментар. Зад решетките Киро работи като градинар - през пролетта сади теменужки, през есента - хризантеми.

Монархът брокер

"Ние можем да обясним богатството си. Покойният ми брат Иван играеше на фондовата борса, беше един от най-добрите брокери в държавата. Имаше участия в банки, акции. Притежаваме наследство от дядо ми Цар Гого, занимавахме се дълги години със земеделие. Дядо ми и прадядовците ми са известни и добри златари, които са оставили наследство. Не сме го пропилели, а сме го вложили в имоти. От 2000 г. до 2010 г. в Катуница, Ново село и Караджово гледахме гъби. Имахме две консервни фабрики, на смяна там работеха по 150 души. Какви милиони? Къщите ни са вдигнати още през 90-те години, когато материалите бяха по-евтини, строяха ги роми", твърди Ангел Рашков.

"Води се разследване срещу Кирил Рашков за укриване на данъци, което не е приключило, защото не е готова съдебно-счетоводната експертиза за приходите и разходите на семейството от 2002 г. до 2010 г.", обясниха разследващи. По думите им едва след заключението ще се преценява дали да бъдат повдигнати обвинения. "За този период членове на фамилията не са подавали данъчни декларации като физически лица, правят се сравнения на приходи и разходи. Делото е много обемно, проверяват се детайлно хиляди документи. Изяснява се финансовото състояние на Рашков, съпругата му и пълнолетните членове на фамилията - 8 души", казаха разследващите.

Делото е заведено по Закона за доходите на физическите лица. Направена е ревизия и на 12 фирми на фамилията. "Каквито данъци има да плащаме, ще ги внесем, чакаме правораздаването да си свърши работата", твърди синът на Цар Киро.