Напоследък БФБ е обект на понижен интерес от страна на инвеститорите. Прехвърляния на пакети по определени позиции успяват да поддържат оборот от около 700 000 лв. в най-добрия случай.

Това коментира за Profit.bg Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг. Търговията с компонентите на основния индекс е на изключително ниско ниво.

Химимпорт вероятно ще продължи бавно да наваксва изоставането от ръста на пазара, въпреки не особено високия оборот. Позицията се задържа на ниво от около 0.65 лв. за акция от средата на септември до началото на октомври.

Електроразпределителните дружества не успяха да раздвижат борсата. Компаниите ще продължат да се търгуват в текущия ценови спред в краткосрочен период или поне до някакви новини от мажоритарния собственик.

Съобщението от Министерство на земеделието и храните, че в скоро време ще има нови търгове за земя върна фокуса върху поименните компенсационни бонове. Все още няма никаква информация относно земите, които ще са обект на продажба, както и някакви конкретни срокове.

След няколко позитивни сесии е нормално да има известно понижение на SOFIX, но настроенията на пазара остават положителни.

Оборотът от търговия с акции на Българска фондова борса вчера възлезе на едва 71 066 лв. Повечето индекси приключиха деня почти без промяна. SOFIX остана на ниво от 326.33 пункта, докато BG40 изгуби минималните 0.01% до 117.78 пункта.

BGREIT се понижи с 0.14% до 80.61 пункта, докато BGTR30 остана непроменен на ниво от 251.98 пункта.

* Коментарът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.