Схватките между Барак Обама и Мит Ромни по време на втория им телевизионен дебат предизвикаха още по-остри дискусии в социалните мрежи.

Екипите на сегашния президент демократ и на съперника му републиканец пускаха туитове през цялото време - час и половина, а блогъри редовно коментираха представянето на двамата кандидати, предаде Франс прес.

Още преди срещата очи в очи екипът на Ромни атакува в Twitter Обама заради "безпрецедентно бързо нарасналия" през мандата му държавен дълг. Противниковият лагер прикани интернавтите да видят какво мисли за истинския Ромни улицата в САЩ - помести линк към материал, в който граждани критикуват предложения на републиканеца.

По време на дебата диалозите в Twitter ставаха все по-интензивни и броят на коментарите стигна 7.2 милиона - по-малко от над 10-те милиона туита за първия дебат на 3 октомври, но повече от 4-те милиона за двубоя между кандидатите за вицепрезидент на 11 октомври.

Според управата на сайта за микроблогове връхна точка в дискусиите е бил моментът, когато Ромни отговори на въпрос за миграцията - 109 560 туита за една минута, предава БТА.

Мнозина потребители прецениха представянето на Обама като по-добро, отколкото на първия дебат. "Той се завръща. А Мит дрънка едно и също (за Либия, бел. на АФП), говори лош английски и обижда избирателите от испански произход (наричайки някои от тях нелегални, бел. на АФП)", писа във Фейсбук симпатизант на президента.

Привърженик на републиканците пък възкликна в Twitter: "Бум! Бум! Бум! Силният Ромни идва и сочи с пръст неизпълнените обещания на Обама - от дефицита до миграцията".

Туитосферата пламна от иронични коментари, щом Ромни допусна грешка на езика, описвайки стремежа на екипа си към равнопоставеност между мъжете и жените, когато е бил губернатор на Масачузетс.

"Всички полагахме усилия да намерим жени с нужните умения и квалификации, за да влязат в екипа ни. Донесох цели папки, пълни с жени", заяви републиканецът, вместо да каже "папки, пълни със сивита на жени".

Блоговете незабавно разпространиха фотомонтажи - някои твърде сексистки, с ученически папки, натъпкани със снимки и рисунки на жени, посочва АФП.