Държавата сериозно обмисля как да привлече нови инвеститори. Някои от мерките, залегнали в променения закон за инвестициите, вече дават резултат, стана ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев.

Става дума за връщането на осигуровки на големите инвеститори и възможността от предвидените облекчения да се възползват и проекти в сферата на услугите. Досега привилегиите бяха само за инвестиции в оборудване и недвижими имоти.

Големите инвеститори, било то български или чужди, получават възможността, в продължение на 2 години, да не плащат осигуровките на наетите от тях хора. Заделените средства от икономическото министерство за целта са 2.5 млн. лв. Държавата е изчислила, че в края на краищата пак ще излезе на печалба.

"За сметка на това обаче, спестяваме средствата за обезщетения при безработица, които за първите 9 месеца, за които се плащат тези обезщетения, са 700-800 хил. лв, и в същото време изискването на закона е тази заетост да бъде запазена за период от 5 години. За следващите 3 години се внасят в бюджета на общественото осигуряване над 3 млн. лв.", заяви Добрев.

Реверансът на държавата за временна отмяна на осигурителните плащания определено привлича интереса на бизнеса, коментира Делян Добрев. Индийска ИТ компания ще открие поне 900 нови работни места в България, и то извън София - в Русе, Варна, Бургас и Пловдив.

Водеща фирма на телеком пазара в Канада, която наскоро стъпи у нас, също се кани да увеличи служителите си с 200%, съобщи БНТ.

До края на тази година административното бреме за бизнеса трябва да намалее с 20%, обеща Добрев. През пролетта се очаква да тръгне и електронното правителство.

Голямата част от първите 5000 карти за достъп до модерната услуга би трябвало да бъдат за фирмите, застъпи се министърът, защото те най-често се сблъсквали с администрацията.