Абдел Уасим ел Уани е катарски милиардер, който изглежда живее в Париж и обожава да демонстрира, че е богат, като раздава екстравагантни подаръци на непознати.

Светът първо научи за него през миналия месец, когато в YouTube се появи видео, което показва как той дава 1 млн. евро на бездомна румънка. По-късно беше пуснато друго видео, в което той купува две чанти с телефони iPhone 5, след което ги изхвърля в кофа за боклук.

В най-новото видео с негово участие Уани подарява Lamborghini на двама младежи, които току-що е срещнал.

Всичките тези видеа са гледали близо 2 млн. пъти, а Уани се превърна в нещо като звезда, като хората отчаяно искат да получат нещо от него. Когато блог на Le Monde научи за историята през тази седмица, сайтът беше залят от коментари, като в повечето от тях отчаяно се търсеше финансова помощ от Уани.

Кой обаче точно е Уани? Във видеата, заснети от продуцентската компания JisaMedia, се твърди, че Уани е "катарски милиардер, който е решил да раздаде огромното си богатство на непознати в нужда," но за него, на практика, се знае много малко.

Уани има страница във Facebook, която обаче е създадена през септември, както и няколко профила в социалната мрежа, които не изглеждат истински.

От блог на FRANCE 24 са направили известно разследване и са говорили с катарски държавен служител, който твърди, че името и лицето на Уани не са му известни.

Има подозрения, че видеата, които дадоха голяма надежда на много отчаяни хора, може да са рекламен трик.

Продуцентите на видеата засега също запазват мълчание.