Темпът на икономическия растеж на Китай спадна до 7.4 на сто през третото тримесечие, което е седмото поредно на забавяне на ръста в БВП на страната. Предходните данни за подема на икономиката показваха 8.1% за първото и 7.6% за второто тримесечие.

Според Пекин това са най-ниските данни за растежа на БВП от пика на световната финансова криза, когато през първите три месеца на 2009 г. бяха отчетени 6.6 на сто.

"Може да се каже, че положението в икономиката на Китай през третото тримесечие бе по-скоро добро", заяви по повод на данните премиерът на страната Вън Цзябао.

Тези икономически резултати са последните, които се публикуват, преди важния конгрес на Китайската комунистическа партия през ноември, на който се очаква ново поколение ръководители да влязат във властта.

Те би трябвало, освен това, да позволят на ръководителите на Китай, които управляват страната от десетилетие, да си тръгнат с високо вдигната глава, след като националната икономика се изкачи по време на мандата им от шесто на второ място в световната класация, отбелязва Франс прес.

Двигател на световната икономика, азиатският гигант постигаше средно увеличение на БВП над 10 на сто през първото десетилетие на 21 век, но темпът му се забави през последните две години най-вече заради трудностите, които изпитват основните експортни пазари - Европа и САЩ, припомня bTV.