Sony обяви, че ще съкрати 20% от служителите в централата си и ще затвори завод, произвеждащ обективи за камери и мобилни телефони в Япония, с което внесе известна яснота по обявения преди време план за закрие 10 000 работни места до края на март.

В добавка към 1 800-те служители в химическа компания, която продаде на японска държавна банка, Sony ще освободи още около 2 000 души от централата си и завода в Гифу, централна Япония, се казва в изявление на компанията.

Други около 2 000 служители ще бъдат освободени в Европа, като половината от тях ще са от несъществуващото смесено дружество с Ericsson. Останалите служители, които ще бъдат освободени, ще са в различни заводи по света.

Производителят на конзолата за игри PlayStation и телевизорите Bravia очаква съкращенията да доведат до намаляване на разходите с около 30 млрд. йени (378.6 млн. долара) годишно.

Акциите на Sony приключиха днешната сесия на цена от 983 йени, без изменение с предходната сесия. Акциите компанията са поевтинели с 42% за последните шест месеца.