През ноември таксиметровите превози в столицата ще поскъпнат средно с 20%. Това е първото сериозно вдигане на цените от 2007 г. Така на километър такситата ще взимат по около 75 стотинки през деня и 90 за нощната тарифа, съобщи БНТ.

Освен цената за пробег, с около една пета ще поскъпне и таксата за повикване и престой. От таксиметровия бранш отхвърлят очакваните критики за картелно споразумение помежду им.

Те разкриха, че винаги увеличават тарифите, след като най-големият играч в бранша се реши. И докато няколко години опитите да стане това останаха неуспешни, то сега е 100% сигурно.

"Идва момент, в който цените не могат да останат същите, просто таксиметровите шофьори не могат да изкарат лизинга, не могат да изкарат за вкъщи, за поддръжка на автомобила и за данъци", коментира съпредседателят на СНЦ "СЪЮЗ ТАКСИ" Eмил Игнатов.

Това е мнението на големите в бранша. От другата организация в бранша, в която са повечето от малките фирми, също заявиха, че увеличават цените, въпреки че доскоро отказваха. От тях обаче дойде и успокоение, съобщи Дарик.

"Дължината на пълния среден курс в град София след пускането на последната отсечка от метрото се съкрати и падна така, че особена разлика в крайната цена за клиентите няма да има”, каза Ромео Цанков - член на Национална федерация на таксиметровите водачи.

Предстоящото поскъпване няма да откаже повечето хора от превоза, тъй като заради доходите го ползват рядко или само по спешност.

Въпреки че возят на много по-ниски цени от пределно допустимите, таксиметровите водачи ще преговарят със Столичната община и за повишаване на тавана. Пределната цена сега е 1.30 лв. през деня и 1.60 през нощта.