14-те млн. безработни и изключени от обществото млади европейци струват на страните-членки общо 153 млрд. евро годишно, което е близо 1.2% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Това сочат резултатите от най-мащабното проучване на безработната младеж на континента, съобщава БГНЕС. Докладът, изготвен от агенцията Юрофаунд, предупреждава, че европейците на възраст между 15 и 29 години, които все още търсят работа, образование или обучение, т.е. попадат в категорията "NEET", са достигнали рекорден брой. Той също отбелязва, че те струват на държавите по 3 млрд. евро седмично и вредят на тяхната производителност.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наскоро съобщи, че Европа "се проваля в социалния си пакт" с младежите. Тя изтъкна още, че нарастващото политическо разочарование ще достигне до нива, подобни на тези, разпалили Арабската пролет.

Изследването, което ще бъде представено официално на срещата относно заетостта в блока в Кипър, подкрепя тези опасения. Проучване на необразованите и безработните европейци без перспектива, включено в доклада, сочи много по-ниски нива на политическа ангажираност и доверие спрямо заетата част от населението.

"Последиците от изгубеното поколение са не само икономически", предупреждава документът. "Те са още социални, с риск младите да се откажат от демократичното си участие в обществото".

Те също подчертават, че необразованите и безперспективни млади европейци, които са общо 15% от младото население в трудоспособна възраст, вероятно няма да бъдат интегрирани напълно в работната сила никога.