Майки от цялата страна излязоха на протести срещу сегашната политика по отношение на семействата с деца. В София жените се събраха пред сградата на Народното събрание.

Те настояват за увеличение на майчинските и тяхното обвързване с минималната работна заплата. Освен това родителите искат увеличение на детските надбавки и получаването им за всички малчугани, без значение от това какви доходи имат семействата им.

Майките искат още да бъдат осигурени достатъчно места в градините и яслите за всички деца. Исканията ще бъдат внесени в парламента и, ако не бъдат уважени, жените са готови да провеждат още протести.

Демонстрации имаше и в други градове на страната. Десетки родители се събраха в Благоевград. Във Варна пък пред сградата на общината дойдоха около 50 майки. Те заявиха, че според изчисленията им, майчинските стигат само за три пакета памперси, три кутии мляко, мокри кърпички и купони за детска кухня.

В Бургас недоволните се подписаха под протестна декларация, която ще бъде внесена в местната администрация, съобщи Нова телевизия.

В Бюджет 2013 г. обаче не са предвидени пари за увеличение на парите за отглеждане на дете.

„Съжалявам, че се случи така, че вследствие на кризата ние не успяхме да увеличим майчинските, но все пак се надявам мерките, които правим в подкрепа на семействата, да дадат равен шанс за децата - инвестираме 40 млн. евро по проекта за социално включване за изграждане на детски градини и ясли”, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.