Хората, които искат да са спокойни на старини, е добре да се подготвят за това, още докато имат възможност да спестяват и заделят от своя доход.

Инвестициите на борсата често се сочат като един от най-добрите начини за предпазване на трудно спестените средства от обезценка и подсигуряване на една нормална възвръщаемост в по-дългосрочен план.

Разбира се, инвестициите трябва да се правят разумно и с поглед към бъдещето.

Хората, които биха посочили родната борса като пример как капиталът може да бъде почти изцяло изяден, не бива да се вторачват в толкова кратък хоризонт (като последните няколко години на огромен спад за акциите), а по-скоро да се концентрират върху цикличността на пазара и да мислят в хоризонт 10-20 години напред.

При подбора на акциите, които да формират един „пенсионен портфейл“, инвеститорите е добре да имат предвид следното:

Размер

Предвид че става въпрос за бъдещите средства, които да подсигурят старините ви, не бива да се доверявате на недоказан във времето бизнес. На големите компании може да им липсва присъщият за малките потенциал за растеж, но те предлагат по-голяма сигурност.

Постоянство

Докато много инвеститори търсят бързоразвиващи се компании, консервативните искат да видят постоянен ръст на приходите, добър кеш флоу във времето, както и други ключови показатели за мотивиране на решение.

Бавният ръст не прави заглавията, но ще съдейства да се избегнат неприятни изненади, които да доведат до срив в цените на акциите.

Стабилност

Консервативните инвеститори предпочитат инвестиции, които са със склонност за промяна в цената в много по-малка степен в сравнение с останалите компании. Последните особено държат на избягване на големите загуби.

Този род инвестиции може и да изтърват голяма част от ръста по време на „бичи пазар“, но ще се държат значително по-стабилно по време на „неприятни“ за борсата времена.

Бета коефициентите измерват стабилността, но важно е също така да е налице стабилно историческо представяне в един по-дълъг план.

Финансова оценка

Търсенето на по-ниски финансови коефициенти за дадена компания от тези за същата в исторически план е предпоставка (но разбира се не е гаранция) за добри дългосрочни резултати.

Дивиденти

Почти всички бъдещи пенсионери търсят акции, които носят доход под формата на дивидент. Изключително важен за бъдещите акционери е ръстът на дивидента в исторически план.